یکی از کارهایی که در مرحله نازک کاری ساختمان انجام میشود، گچ کاری است. گچ کاری سطحی صاف و یکدست ایجاد میکند و امکان اجرای هر نوع کار تزئینی را روی دیوارها و سقف مهیا می سازد. گچ ماده ای طبیعی است که با نام علمی سولفات دوکلسیم دارای آب شناخته شده است. سنگ گچ از معدن استخراج میگردد و بعد از حرارت دیدن به پودر سفید رنگ تبدیل میشود. برای گچ کاری ساختمان این پودر سفید را با آب مخلوط میکنند. مخلوط کردن گچ با آب به نظر کار آسانی است اما ترفندهای خاصی توسط گچ کاران برای تولید این مخلوط به کار برده میشود. آنها گچ را به آب اضافه میکنند زیرا در این حالت میتوان روی گچ مصرفی کنترل بیشتری داشت. مخلوط آب و گچ باید به خوبی هم زده شود تا گلوله گچ یا حباب ایجاد نشود. این مخلوط بعد از آماده سازی وقتی در معرض هوا قرار میگیرد باید به سرعت استفاده شود زیرا رطوبت خود را از دست داده و خشک میشود.
استفاده از گچ در گچ کاری ساختمان در حالت های مختلف صورت میگیرد. اصولاً گچی که برای دیوارها استفاده میشود به صورت گچ و خاک است. ترکیب گچ و خاک چسبندگی بهتری نسبت به گچ خالی دارد و عملکرد بهتری بر روی دیوار اجری خواهد داشت. افزودن خاک به گچ مقاومت آن را پایین می آورد، از این رو از ملات گچ و خاک فقط برای دیوار استفاده میشود. برای ایجاد سطحی صاف و یکدست نیز تنها یک لایه گچ بر روی لایه گچ و خاک کشیده میشود. نکته ای که در اینجا بسیار حائز اهمیت است این میباشد که تنها یک لایه گچ باید بر روی گچ و خاک کشیده شود.
تعمیر دیوار با استفاده از گچ
گاهی اوقات به جای کل دیوار نیاز به ترمیم قسمت کوچکی از آن است. برای اینکار ابتدا باید قسمت آسیب دیده را تمیز نمود. حفره های کوچک را به آسانی میتوان با مواد پر کننده پر نمود اما حفره های بزرگتر باید با گچ کاری ترمیم شوند. محل آسیب دیده را قبل از گچ کاری باید مرطوب کرد تا لایه جدید گچ به لایه قبلی راحت تر بچسبد.